TU-NER – T-1 CONTACT INFORMATION

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: Moonjune Records / 7D Media
 

Met het dubbelalbum “T-1 Contact Information” van de Amerikaanse formatie ‘Tu-Ner’ uit Texas begeven we ons helemaal in het experimentele progressieve rockmuziekgenre. ‘Tu-Ner’ is een trio bestaande uit gitarist Markus Reuter, gitarist-bassist Trey Gunn uit New York City en drummer Pat Mastelotto uit Noord-Californië. Die twee laatste muzikanten vormden samen lange tijd de ritmesectie van de Engelse progrockformatie ‘King Crimson’: Trey Gunn was erbij van 1994 tot 2003 en Pat Mastelotto van 1994 tot 2008 en van 2013 tot 2021.

Die twee ervaren rotten in het vak zijn dus heel complementair aan het muzikale brein van Markus Reuter, een componist, producer en gitarist met Duitse roots die gespecialiseerd is in het bespelen van de gitaar volgens de tappingtechniek en via elektronische weg laten ‘loopen’ van muziek. Oorspronkelijk was hij vooral opgeleid en actief als klassiek pianist en componist van klassieke muziek.

Op de eerste van de twee cd’s die “T-1 Contact Information” vormen brengt het trio vijf soundscapes die in totaal een uur duren. Zoals het hoort bij progressieve rockmuziek zijn er dus ellenlange tracks te horen: Opener “Crowfin” duurt bijna 15 minuten, gevolgd door twee tracks van elk 8 minuten (het op de tweede video te horen nummer “31” en “Apple Turtle”) en het kortste nummer “On The Other Side” dat we hier op de eerste audiovideo meegeven. De 23 en halve minuut durende albumtiteltrack “Contact Information” sluit de eerste cd af.

Over naar de tweede cd van deze dubbelaar waar we maar vier eveneens ellenlang durende tracks terugvinden, goed voor 53 minuten experimentele klanken: “Poem About A Sad Horse” (11’20”), “Forcibly Taken Into The Future” (22’37”), “Moses” (9’44”) en “Poodles” (9’07”) zijn wat rustiger van opzet dan de vijf tracks van cd 1 maar het blijft toch altijd iets hebben van extensieve jamsessies tussen de drie bandleden van ‘Tu-Ner’. Dit soort lange experimentele progrocknummers zult u wellicht nooit te horen krijgen op de hedendaagse radiostations. Alle negen tracks voor beide cd’s werden op amper vier dagen tijd in de opnamestudio ingeblikt en het dubbelalbum “T-1 Contact Information” werd nu uitgebracht op het ‘7D Media’-platenlabel van ‘Tu-Ner’-bandlid en labeleigenaar Trey Gunn.

(valsam)